Limfjorden Rundt 2009


Limfjorden Rundt 2009 vil nok gå over i historiebøgerne som den mest vellykkede sejlads man kunne tænke sig, både hvad angår vejret og byernes traktement.
Løgstør overgik sig selv igen med åbent hus overalt, masser af musik, velkomst ved borgmester, bespisning af alle deltager, afsluttende med fyrværkeri, flot må man sige.

Tirsdag morgen morgenmad til alle, skippermøde med uddeling af gave fra byen, samt hilsen på en af vore sponsorer, nemlig Gl. Dansk. Her efter stor tak til byen og Anders fra Limfjordsmuseet, som trak i alle trådene.

Afgang til startlinjen, som igen var ved lysbøjen, her ventede kongeskibet med Regentparret ombord på at deltage i at starte sejladsen, det blev en fælles start med 61 skibe for fuld sejlføring, tæt passerende forbi Dannebrog, med Regentparret vinkende fra broen på skibet. Under starten og i de efterfølgende timer, var der flere helikoptere og flyvemaskiner der fotograferede på livet løs, ligedan blev der filmet fra de mange medier som var mødt op, i div. fartøjer, der blev også taget en del billeder fra Dannebrog.

Telefonisk opkald efter starten fra Dannebrog, fortalte at flottere syn skulle man lede længe efter. Regentparret havde en rigtig god oplevelse.

Sejladsen forsatte mod Thisted hvor et mærke blev rundet tæt ved Vildsundbroen, inden stævnen blev sat mod Thisted, hvor skibe begyndte at anduve havnen ca. kl. 13.30, dette forsatte ca. 1 times tid inden alle var pakket i havnen.

Thisted havde i år udvidet med telte og boder, samt musik på kajen, et godt tiltag.
Aftenen blev indledt med helstegt pattegris med tilbehør, samt musik fra de lokale musiktosser, herunder spisningen delte borgmesteren etapepræmier ud. Igen var en vellykket dag ved at være slut.

Onsdag morgen skippermøde i Thisted sejlklubs lokaler med morgenmad til skipperne og en lille startpatron fra Gl. Dansk.

Afgang fra havnen mod Vildsundbroen, under denne transportsejlads skete desværre det første større uheld i sejladsens historie, da Fulton og Alina ramte hinanden, Alina led så stort havari at den måtte bugseres til Struer uden master, Lyø og Fulton hjalp havaristen meget professionel med bjærgning af div. rig dele og bugsering.


Vildsund broen blev passeret og starten kom til at gå ved Ørhale ca. 1 sm. Syd for broen. Det længste stræk på Limfjorden Rundt kunne sejledes helt til mållinjen som lå ved Venøs sydspids, hvor alle bjærgede sejl for at gå til kaj i Struer,
Struer havde sat boder op, telt med musik og spisning for publikum, vi kunne se at det var godt besøgt,

Vel ankommet, var besætningerne klar til at borgmesteren delte etape præmier ud fra Marilyn Anne, inden byen inviterede til biksemad i nordvestjysk fjordkulturs bygninger, meget hyggelig med god musik og god mad, og der var rødbeder nok.

Torsdag morgen, skippermøde i samme lokaler, inden afgang til startområdet som blev trukket op til Kås Sand p.g.a. vind retningen.
Starten kom til at gå kl. 11.00 for den store klasse 15. Min efter fulgte de andre klasser, igennem de smukke Salling Sund op til broen, hvor mållinjen blev lagt, vinden sprang for meget til at kunne flyttes længere op mod Nyk. Mors, som er næste anløbs havn, efter en pause på 21 år, havde Nyk, Mors sat alle sejl til, for at overbevise os om at de gerne ville havde os på besøg.

Nykøbing Mors, her kan vi vist roligt sige at vi blev modtaget med åbne arme, trosse folk på kaje, kæmpe telt, masser af små hyggelige boder, musik på kajen, hyggeligt med de forskellige små havne.
Torsdag aften bød borgmesteren os velkommen, inden han gik over til at styrere bespisningen med hård hånd, hvor han havde hjælp fra byrådet, som opvartede os til langt op over mastetoppene, lækker mad og der var så meget, at man skulle tro der kom flere hundrede endnu, musikken tog sin start og borgmesteren gik igen på scenen for at dele etapepræmier ud, inden Kaperens Skipper sagde pænt tak til byen, i løbet af aftenen kom der en lille overraskelse da Dale Smith, besætning fra det gode skib Hjalm, gav et på nummer på sine evner, og de var store. Byen gjorde alt for at vi kunne føle os sikre, de havde blandt andet vagter på havnen om natten,

Til fredagens skippermøde i marineforeningens lokaler var der igen morgenmad til skipperne, samt en borgmestertale om god vind og på gensyn. Efter dette meget vellykket besøg tror jeg ikke nogen er uenig med ledelsen om at vi kommer igen i 2010, det er også aftalt med Nyk. Mors.

Afsejling til start som blev mellem de 2 dommerbåde ud for havnen på Mors.
Ruten gik herefter nord om Fur til en mållinje ved Engelst Odde, inden skibene kom til Fur havn, hvor der var lang ventetid inden havneanløb, da havnen skulle pakkes meget, for at vi kunne få så mange skibe så mulig i havn, og ved stor hjælp fra havnefoged Daniel fra Fur, lykkedes det at få 50 skibe i havn, kun 7 lå for anker og 3 lå på Branden siden, så hvad skal Fur med en ny mole, aftenen stod for skud, mad fremstillet af Chili John, blev nyt med stort behag, under spisningen delte Furs forkvinde Olly etape præmier ud, samt blanketter til indmeldelse i div. foreninger. Dette blev igen en god afslutning på en igen perfekt dag, med sejlads og vind i de perfekte rammer.

Lørdag morgen stod den igen på skippermøde denne gang i teltet på Fur havn, hvor der igen var sat morgenmad frem til de herrer skippere. Efter dette skippemøde var der afsejling til start, afsejlingen gik meget fint, tros den tætpakkede havn, starten på sidste etape på Limfjorden Rundt 2009 kom til at gå fra
dommerbåden og over til Ærterbølle Hoved på Himmerland, en fælles start for alle klasser, igen et flot syn. Kort efter starten bød luftvåbnet os godmorgen med en opvisning på himmelen af flere forskellige jagere.

Ned mod Sundsøre gik det i øgende vind fra vest til nord vest lig retning, alle steder på land var der kamera rettet mod feltet af disse flotte skibe der for fuld sejlføring pløjede sig gennem Limfjorden, ned mod Skive.

Vel ankommet til slutbyen Skive, hvor vi blev modtaget med musik på kajen, også her var der sort af mennesker ligesom i de andre havne trak skibene mange tilskuer.

Afsluttende skippermøde i Molands lokaler, hvor der blev drøftet årets sejlads, her var kun småting som skulle rettes op til næste år.

kl. 18.00 mødtes vi for sidste gang under denne Limfjorden Rundt, for dele præmier ud, kulturudvalgsformanden (kvinden) stod for denne del, inden der blev budt til skafning, i den flot pyntede hal på Værftet, ca. 550 besætningsmedlemmer er blevet beværtet i 6 havne rundt i fjorden under den mest vellykkede
Limfjorden Rundt nogensinde, vejrguderne, madguderne, festguderne, væske guderne, m. fl. Alle var med sejladsen i år,

Dette var en lille opsummering Limfjorden Rundt 2009.
Der skal lyde en stor tak til byerne og folkene bag arrangementerne i havnene, Limfjorden Rundt kommer igen på besøg i 2010.
Samt en meget stor tak til vore sponsorer, som har gjort dette mulig uden startpenge eller andre omkostninger for skibene.
Vi ville gerne gøre Limfjorden Rundt 2010 bedre endnu, men det kan efterhånden blive meget svært.

Tak for i år.
Limfjorden Rundt.
Niels Sohn
Skive.